23. ledna 2013

Prekérní volba

-->
Česko hledá presidenta. Výsledky prvního kola byly pro mě vcelku skličující. A oba postupivší pro mě ve chvíli zveřejnění nestáli za to, abych se druhého kola vlastně účastnil. Když už všechno hlavou tak nějak prošlo a strávilo se, bylo mi jasné, že i tak půjdu volit i podruhé. Jenže v tom okamžiku jsem se zarazil před jedinou podstatnou otázkou: Koho?

Sem tam si pomáhám volební kalkulačkou. Je to užitečná věcička, navíc přehledně zobrazuje všechno důležité. Před prvním kolem mi za jasného vítěze (s největší shodou s mými názory) ukázala na straně jedné Dienstbiera (shoda téměř 60 %) a na straně druhé (s názory nejvíce odlišnými) Schwarzenberga (minus 6 procent). Neříkám, že podle výsledku této aplikace okamžitě vybírám jasného favorita, kterého běžím neprodleně volit. Roli také hraje spousta dalších faktorů, jako jisté sympatie, způsob vystupování... Ale pomoc to jednoznačně je.
Před druhým kolem jsem se váhaje usadil opět ke kalkulačce, aktualizované právě pro druhé kolo (podle otázek předpokládám, že aktualizace tkvěla v tom, že vymazali sedm kandidátů).
A hle – na straně jedné zelený sloupec jedné shody za druhou, na straně opačné červený sloupec s procentuální shodou hluboko pod nulou. Bystrý čtenář si jistě odvodí, že zatímco Schwarzenberg zářil jasně červeně, Zeman se zeleně pohihňával.
Opravdu ale chci na Hradě dalšího arogantního Gumáka (pamatujete si ještě Gumáky po Televizních novinách? Jeho prasečí obličejíček ve mně z mi neznámých důvodů docela utkvěl, ačkoliv jsem ten humor tenkrát nechápal – kladu si však otázku, zda k chápání byl).
I udělal jsem si malý soukromý průzkum. Schwarzenberga volili v prvním kole především mladí. Nechápal jsem proč. I začal jsem se ptát. Zpravidla se mi dostalo odpovědi ve stylu nechápu, proč jej lidi odsuzují za to, že je starý nebo že mu není rozumět. Fajn, i začal jsem se ptát, co dotyčné přesvědčilo, aby volili právě Schwarzenberga. Tady už zavládlo ticho.

Je sympatický.


Vlastně nikdo jiný vidět nebyl.

A pak mi to došlo. Schwarzenberg ovládl internet snad jako jediný. Možná, že je jen kníže, na internetu je ovšem silným vladařem. A potvrdil jsem si to sám – stačí se podívat na profily na Twitteru (@schwarzenbergk, @schwarzenberg_k). Schwarzenbergk je tak vtipný a ironický, až srdce plesá, schwarzenberg_k právě pořádá festival krátkých filmů.

Už jenom proto, že nechci dalšího Klause, jelikož této tyranie a mezinárodní ostudy (atentát kuličkovou pistolí, ukradené kuličkové pero, popírání oteplování kulaté planety...) už bylo více než dost, už delší dobu je mi jasné, že i přes zápornou shodu jdu do Schwarzenberga. Jeho vtipná a osobitá kampaň i originální vystupování v médiích mě v tomto rozhodnutí ovšem potvrdila. A dopadne-li to jinak, budeme se mít zle. A já (i řada na slovo vzatých odborníků) vám to říkal.

Žádné komentáře: